Menu GE GTW485ASJ_WW to oferowany przez firmę General Electric model pralki. Pralka ta jest wyposażona w 4,8 cu. ft. pojemności, co pozwala na pranie dużej ilości ubrań naraz. Pralka jest wyposażona w 7 cyklów prania, automatyczny ładunek bębna, programy specjalne i opcje prania. Pralka oferuje również ustawienia suszarki, które pomagają w utrzymaniu ubrań w doskonałym stanie. Pralka została zaprojektowana z myślą o oszczędzaniu energii, zapewniając wyjątkowe oszczędności energii i ciepła. Dodatkowo, model jest wyposażony w technologię SmartDispense, która pomaga w dokładnym dozowaniu detergentu i wybielacza do każdego cyklu prania.
Ostatnia aktualizacja: Informacje o menu Ge Gtw485asj_ww
Dostęp do informacji w zakresie rozliczeń w postaci elektronicznej
Informujemy, że Grupa Energia GE Sp. z o. o. (dawniej Grupa Energia GE Sp. Sp. k. ) od dnia 1 grudnia 2020 r. zapewnia odbiorcom końcowym możliwość dostępu do informacji w zakresie rozliczeń w postaci elektronicznej oraz do faktur elektronicznych. Dla celów realizacji dostępu do informacji w formie elektronicznej prosimy korzystać z adresu poczty
elektronicznej bok@grupa-energia. pl.
Informacje będą udzielane na zapytanie kierowane z adresów poczty elektronicznej ujawnionych w treści wiążących strony umów lub w innej formie potwierdzonych pomiędzy stronami. Odbiorcy zainteresowani uzyskiwaniem faktur elektronicznych muszą zaakceptować stosowanie tej formy sporządzania faktur. Dodatkowych informacji w zakresie dostępu do informacji o rozliczeniach w postaci elektronicznej oraz do faktur elektronicznych na bieżąco udziela nasze biuro (dane kontaktowe w zakładce Kontakt).
Informacja o wdrożeniu opłaty mocowej
od 1 stycznia 2021 r.
Informujemy, że od 1 stycznia 2021 r. Grupa Energia GE Sp. ), jako operator systemu dystrybucyjnego, zobowiązany jest do pobierania opłaty mocowej
i przekazywania jej do Polskich Sieci Elektroenergetycznych S. A., zgodnie z ustawą z dnia 8 grudnia 2017 r. o rynku mocy (Dz. U. z 2020 r. poz. 247 ze zmianami).
Oznacza to, że na Państwa fakturach za usługi dystrybucji pojawi się dodatkowy składnik „opłata mocowa„, uzależniony od rodzaju odbiorcy energii (gospodarstwa domowe lub pozostali odbiorcy).
Polskie Sieci Elektroenergetyczne S. A. są operatorem elektroenergetycznego systemu przesyłowego w Polsce, którego celem jest zagwarantowanie bezpiecznej pracy Krajowego Systemu Elektroenergetycznego. Opłata mocowa ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego poprzez utrzymywanie niezbędnych rezerw mocy w systemie.
W przypadku jakichkolwiek pytań, zapraszamy do kontaktu pod adresem:
bok@grupa-energia. pl.
Struktura paliw oraz informacja o wpływie wytwarzania energii na środowisko
Informacje o strukturze paliw i innych nośników energii pierwotnej zużytych do wytworzenia energii elektrycznej sprzedanej w 2020 roku przez Grupa Energia GE Sp. oraz o wpływie wytworzenia tej energii elektrycznej na środowisko zgodnie z §37 Rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego z dnia 4 maja 2007 r.
Struktura paliw
Środki poprawy efektywności energetycznej:
-Realizacja i finansowanie przedsięwzięcia służącego poprawie efektywności energetycznej;
-Nabycie urządzenia, instalacji lub pojazdu, charakteryzujących się niskim zużyciem energii oraz niskimi kosztami eksploatacji;
-Wymiana eksploatowanego urządzenia, instalacji lub pojazdu na urządzenie, instalację lub pojazd, o których mowa w pkt 2, lub ich modernizacja;
-Realizacja przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz. z 2014 r. 712 oraz z 2016 r. 615);
-Wdrażanie systemu zarządzania środowiskowego, o którym mowa w art. 2 pkt 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1221/2009 z dnia 25 listopada 2009 r. w sprawie dobrowolnego udziału organizacji w systemie ekozarządzania i audytu we Wspólnocie (EMAS), uchylającego rozporządzenie (WE) nr 761/2001 oraz decyzje Komisji 2001/681/WE i 2006/193/WE (Dz. Urz. UE L 342 z 22. 12. 2009, str. 1, z późn. zm. ), potwierdzone uzyskaniem wpisu do rejestru EMAS, o którym mowa w art.
Zakres informacji przekazywanych odbiorcom.
Informacja o możliwości instalacji licznika ze zdalnym odczytem
Nowelizacja ustawy z dnia 10 kwietnia 1997r. Prawo energetyczne (Dz. z 2021 r. 716 z późn. ), umożliwia odbiorcy końcowemu w grupie taryfowej C11, przyłączonemu do sieci Grupa Energia GE Sp. wystąpienie z wnioskiem o zainstalowanie licznika zdalnego odczytu.
Zgodnie z limitem określonym w Prawie Energetycznym, Grupa Energia GE Sp. może zainstalować w danym roku kalendarzowym liczniki zdalnego odczytu na pisemny wniosek odbiorców, w nie więcej niż 0, 1% punktów poboru energii przyłączonych do sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV.
Koszt instalacji licznika zdalnego odczytu wynosi: 2 500 zł netto
Termin instalacji licznika zdalnego odczytu na wniosek klienta wynosi 4 miesiące od dnia wystąpienia o to odbiorcy końcowego.
Wniosek należy przesłać poprzez formularz kontaktowy na stronie internetowej: www. pl
Karta menu lokalu jest jego wizytówką i jednym z tych elementów, które powinny być wyjątkowo dobrze przemyślane. Ważny jest nie tylko dobór odpowiednich dań, idealnie pasujących do miejsca, w którym będą serwowane, ale też wygląd karty menu. Wszystko to, razem z wystrojem wnętrza, powinno tworzyć spójną całość. Ponieważ jednak nie tak łatwo osiągnąć ten efekt, przygotowaliśmy dla ciebie podstawowe zasady tworzenia kart menu w restauracji.
Jak powinna wyglądać karta menu w restauracji – odpowiedzi na podstawowe pytania
1. Ile kart menu potrzebujesz w swojej restauracji?
Większość lokali ogranicza się do jednej – podstawowej. Niektóre mają dodatkowo kartę z menu sezonowym. Najczęściej w formie wkładki z kilkoma propozycjami kulinarnymi opartymi np. o szparagi, maliny, truskawki czy kurki. Jeśli jednak restauracja zmienia podstawową kartę menu cztery razy do roku, co jest ideałem, może też od razu włączyć do niego charakterystyczne dla danej pory roku warzywa czy owoce.
- Karta menu dla dzieci - Nie przygotowuje się natomiast osobnej karty menu dla dzieci. Jeśli restauracja ma specjalną ofertę dla najmłodszych, informacje o niej umieszcza w głównym menu. Warto wiedzieć, że przygotowanie propozycji dla dzieci ma znaczenie głównie wizerunkowe. Chodzi o to, by podkreślić, że właściciele pamiętają o maluchach. To zawsze nastawia rodziców pozytywnie do lokalu (oczywiście jeśli ma on charakter familijny), chociaż rzadko przyczynia się do wzrostu zysków. Dania dla dzieci są na tyle rzadko zamawiane, że większość kucharzy przygotowuje je na bieżąco.
- Karta win - Kelnerzy w eleganckich lokalach podają często także kartę win. Z kolei w tańszych knajpkach można czasem otrzymać osobno kartkę z napojami. Te restauracje, które specjalizują się w obsłudze dużych imprez, zwykle mają przygotowane menu okolicznościowe. Stanowi punkt wyjścia do dyskusji z zainteresowanym organizacją wesela czy urodzin klientem i są pokazywane dopiero na jego prośbę.
2. Rodzaje kart menu w restauracji – jak dobrze wybrać?
W eleganckich lokalach karta menu ma zwykle formę książki o równie eleganckiej szacie graficznej. Trzeba zadbać o to, by była ona nie tylko atrakcyjna, ale także czytelna – czcionka nie może być zbyt mała, czy zbyt wymyślna. Oczywiście karta menu klasycznej polskiej restauracji mieszczącej się np. w dworku powinna być bardziej tradycyjna, a ta z ofertą kuchni nowoczesnej – przygotowana zgodnie z najnowszymi trendami.
W lokalach niższej klasy kelner często przynosi pojedynczą kartkę ze spisem potraw, menu rozkładające się na dwie kartki lub długie i wąskie, które po otwarciu dzieli się na trzy kolumny.
Karta menu w restauracji samoobsługowej może być wypisana na zmazywalnej tablicy przy barze. Pojawiają się też pierwsze lokale, w których kelnerzy wręczają tablety ze spisem dań. To dość wygodna forma przedstawienia oferty, bo pozwala na szybką modyfikację menu i eksponowanie tego, co najbardziej chcemy sprzedać. Zresztą w każdej karcie dania, które przynoszą największą marżę (sprawdź, jak obliczyć food cost), powinny najbardziej rzucać się w oczy. Warto więc wybierać dla nich miejsce w pobliżu prawego górnego rogu (w menu książkowym), umieszczać je w centrum (jeśli dania są wypisane na jednej kartce) lub w środkowej kolumnie (jeśli są trzy). Najważniejsze z punktu widzenia restauracji dania mogą też być wypisane inną czcionką, umieszczone w ramce lub opatrzone informacją: „szef kuchni poleca”.
3. Jakie dania i w jakiej liczbie powinny znaleźć się w menu restauracji?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że karta menu to nie książka kucharska i nie może być w nim zbyt wielu pozycji. Im więcej dań, tym mniejsza szansa na to, że będą przygotowane ze świeżych składników i większość gości doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
To, jakie potrawy wybierzemy i jak je pogrupujemy, zależy od charakteru lokalu. Do baru z pewnością bardziej pasuje pizza niż rosół z bażanta, a wyszukane zimne przystawki lepiej odnajdą się w eleganckiej restauracji niż w taniej knajpce. Te dania, które są specjalnością danego miejsca np. makarony czy sałatki, zasługują na to, by oddzielić je od reszty. Menu kawiarni z pewnością więc powinno mieć rozbudowaną część z ciepłymi i zimnymi napojami oraz deserami.
Karta menu w tradycyjnych i eleganckich restauracjach podzielona jest na 6 części: przystawki zimne, przystawki ciepłe, zupy, dania główne, sery i desery. Najlepiej, by w każdej z nich znalazło się od 3 do 8 pozycji. Potrawy powinny się od siebie różnić, by stworzyć wrażenie kulinarnego bogactwa. Zadbajmy więc, by w daniach głównych znalazła się np. ryba, danie drobiowe, potrawa z czerwonym mięsem w roli głównej i risotto. Przynajmniej jedno z nich powinno być lżejsze i mniej kaloryczne, a jedno wegetariańskie.
Do charakteru miejsca trzeba też dopasowana wielkość porcji. W średniej klasy restauracji zupa ma 250 ml, mięso w daniu głównym waży ok. 120-150 g, dodatek skrobiowy i warzywny – po 100-150g. W tańszych miejscach porcje są większe, a w tych najbardziej eleganckich lokalach – dużo mniejsze.
4. Jak opisywać dania w karcie menu restauracji?
Kiedyś w kartach menu dobrych restauracji często spotykało się barokowe i dość enigmatyczne opisy potraw, ale dzisiaj dąży się do prostoty. Kreatywnością można się ewentualnie popisać, nazywając danie np. „kaczka dziwaczka”, ale pod spodem trzeba wymienić składniki np. „polędwica wołowa, korzeń selera, karczochy, pieczarki”. Warto zadbać, by wszystko nie brzmiało tak samo. Dlatego w menu: „stek smażony” nie powinien sąsiadować ze „smażonym na klarowanym maśle kotletem schabowym”. Lepiej napisać: „stek w borowikach” i obok: „kotlet schabowy”. Co ciekawe, do charakteru lokalu powinien pasować także sposób podawania cen. Te z końcówkami „99” np. 12, 99 zł wypada umieszczać tylko w tańszych lokalach. W tych bardziej eleganckich ceny należy zaokrąglać.
5. Informacje o alergenach w kartach menu
Zgodnie z prawem, od grudnia 2014 r. w karcie menu restauracji powinna znaleźć się też informacja o alergenach w potrawach. Składników, które najczęściej wywołują alergię jest czternaście. Są to: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/ukg, łubin oraz mięczaki. Informację o nich można podać przy opisie każdej potrawy lub w tabeli umieszczonej na osobnym arkuszu.
Jak widać, tworząc kartę menu, na każdym etapie trzeba zadawać sobie pytania: „Czy ten element pasuje do mojej restauracji? Czy stawiając na niego nie wyślę moim gościom sprzecznego komunikatu, nie sprawię, że poczują dyskomfort lub pomyślą, że oferta nie jest zgodna z ich oczekiwaniami? ” Warto też pytać gości, czy karta spełnia ich oczekiwania. Tylko jeśli zachowamy taką czujność, karta menu przyczyni się do sukcesu naszej restauracji.
Wróć do sekcji Zarządzanie restauracją i dowiedz się więcej.
Strony dostępne w domenie www. gov. pl mogą zawierać adresy skrzynek mailowych. Użytkownik korzystający z odnośnika będącego adresem e-mail zgadza się na przetwarzanie jego danych (adres e-mail oraz dobrowolnie podanych danych w wiadomości) w celu przesłania odpowiedzi na przesłane pytania.Szczegóły przetwarzania danych przez każdą z jednostek znajdują się w ich politykach przetwarzania danych osobowych.
Wszystkie treści publikowane w serwisie są udostępniane na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych 3. 0 Polska (CC BY-NC-ND 3. 0 PL), o ile nie jest to stwierdzone inaczej.